Wat kan je met spuitgieten

Je vraagt je vast vaker af hoe iets gemaakt wordt. Materialen zoals hout en metaal zijn relatief makkelijk te bewerken echter zie je tegenwoordig meer en meer plastic materialen gebruikt worden. Het voordeel van plastic voorwerpen is dat deze licht, maar toch sterk zijn. Ook het maken van een groot aantal oplages van één product is makkelijk uit te voeren in een plastic jasje. Als je eenmaal een mal hebt kan je deze zo vaak gebruiken als dat je nodig hebt. Bedrijven als QD-P zijn ervaren in het kunststof spuitgieten .

Het proces van spuitgieten

Om te beseffen wat je allemaal kunt maken door middel van spuitgieten is het goed om te weten hoe het proces in zijn werk gaat. Om een plastic voorwerp te maken moet je bij het begin beginnen. De eerste stap is het verkrijgen van kunststof in een korrel- of poedervorm. Dit heet het granulaat. Dit granulaat gaat via een opening in een vijzel, ook wel strengpers genaamd. Door deze vijzel wordt het granulaat naar voren geperst en verwarmd. Door het te verwarmen wordt het granulaat vloeibaar gemaakt. Aan de voorkant zit een opening, waaraan de matrijs, een mal, zich bevindt. Het vloeibare kunststof wordt in de matrijs gespoten en hierin koelt het af. Nu kun je de matrijs openen en is het plastic voorwerp gecreëerd. 

Wanneer is spuitgieten interessant

Bij de meeste bedrijven is spuitgieten een proces wat voornamelijk interessant is als je een groot aantal oplages nodig hebt van één voorwerp, zodat je de kosten van het maken van een matrijs dekt. Dit geldt gelukkig niet voor alle bedrijven. Er zijn namelijk bedrijven waarbij je én de matrijzen kunt laten maken en die het spuitgieten voor hun rekening nemen. Door dit te combineren breng je alles onder bij een bedrijf en worden de kosten naar beneden gedrukt.

Welke voorwerpen kun je maken

Verzin het maar en je kunt het maken met spuitgieten. Plastic is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Via bovengenoemd proces is het ook relatief makkelijk om voorwerpen te maken. Of het nu gaat om grotere voorwerpen als dashboards in auto’s of kleinere voorwerpen als een plastic bakje in je keukenkastje. Zolang er een matrijs gemaakt kan worden, klein of groot, kan het voorwerp door middel van spuitgieten gemaakt worden.