klachtencommissie

Klachten tegen gaan op de werkvloer

Een fijn werkklimaat is erg belangrijk voor de sfeer, dynamiek en prestaties van een bedrijf. Voor het werkklimaat ben je als werkgever verantwoordelijk en het wordt verwacht dat je deze kwaliteit blijft waarborgen. Het werkklimaat is hoe werknemers met elkaar omgaan en wat de sfeer hiervan is. Het team kan uit veel mensen bestaan en door bepaalde omstandigheden zou het voor kunnen komen dat er zich een keer een vervelende gebeurtenis voordoet. Ten eerste zorg je dus voor een veilig werkklimaat en daarnaast zorg je ervoor dat werknemers klachten kunnen indienen als dit nodig is. Voor dit proces kunnen verschillende personen worden ingeschakeld zoals de klachtencommissie of een externe onafhankelijke vertrouwenspersoon. Je leest hier alles over klachten op de werkvloer en wat je ermee doet.

Over wat voor klachten spreken we?
Er kunnen verschillende situaties zich voordoen en elke situatie heeft een andere context. Tussen werknemers kan het over verschillende onderwerpen gaan. Hierbij kan je denken aan ongewenst gedrag zoals discriminatie, pesten, seksuele intimidatie of intimidatie, geweld en agressie. Dit gedrag zorgt voor een onveilig werkklimaat en moet in elk geval voorkomen worden. Elke situatie is anders en daarom is het nodig om verschillende partijen hiervoor in te schakelen voor als de situatie zich zo voordoet. 

Wat te doen bij dit soort klachten?
Bij dit soort klachten is het van groot belang om van te voren voorbereid te zijn. Je doet er natuurlijk al alles om zulke situaties te voorkomen, maar voor als het wel voorkomt is het nodig om jouw werknemers veiligheid te bieden en zich gehoord te voelen. Voor deze klachten is het nodig om een plan in het beleid te verwerken. Hierbij stel je een externe onafhankelijk vertrouwenspersoon aan, de mogelijkheid hebben om een signaalonderzoek uit te voeren, je stelt een klachtenregeling op en er wordt een onafhankelijke klachtencommissie aangesteld. In het beleid wordt concreet gezet hoe de klacht zal worden verwerkt waardoor er rechtvaardig gehandeld zal worden.

Zorg dat de werknemer op jou kan vertrouwen
Een gezond werkklimaat is cruciaal voor jouw bedrijf. Werknemers kunnen alleen optimaal presteren als dit goed zit. Dit kan je zien als een belangrijke basis wat nodig is om een goed lopend bedrijf te hebben. Zorgen voor je medewerkers is onmisbaar en bevlogenheid in het werk is te bereiken door betrokkenheid, vertrouwen en sociale steun. Een goed werkklimaat waarborgen is dus essentieel en dat begint bij de veiligheid voor jouw werknemers.