dpc

Isolatie voor jouw dak

Steeds meer Nederlanders kiezen voor isolatie op hun dak. Dat is niet gek, want het heeft namelijk twee grote voordelen. Enerzijds ben je een stuk duurzamer bezig voor het milieu. Anderzijds kan het isoleren van je dak je kosten besparen door in de winter minder warmte te hoeven stoken en in de zomer minder te hoeven koelen. Maar: waar moet je beginnen als je je dak wilt isoleren. En welk materiaal heb je nodig? Wij helpen je op weg bij het isoleren van je dak.

Stap 1: Controleer je huidige dak

Voordat je aan de slag kunt met het aanbrengen van nieuwe isolatie, moet je eerst controleren wat de huidige staat van je dak is. Ligt er bijvoorbeeld een folie onder je dak? Dan moet je altijd door een professional laten kijken welke folie dit is en welke isolatie vervolgens goed past. Zie je nog andere materialen, zoals dakleer, bitumen, EPS-platen, PUR-schuim of spaanplaat, dan kun je direct aan de slag met klimaatfolie zoals DPC.

Stap 2: Bekijk jouw woning

Het kiezen van het juiste materiaal doe je door te kijken naar je woning. Een houten vloer vereist bijvoorbeeld andere materialen dan een betonnen vloer. Ook de aanwezigheid van een kruipruimte, een plat dak of ruimte voor de isolatie zelf bepalen welke isolatiematerialen wel of niet kunnen werken. Deze eigenschappen laten dus al een hoop beschikbare materialen afvallen.

Stap 3: Let op de isolatiewaarde

Bij het aanbrengen van isolatie op je dak heb je minstens Rd 3,8 nodig, al wordt bij een volledige vervanging of nieuwe aanbreng eigenlijk een Rd van 5,8 aanbevolen. Bij nieuwbouw wordt Rd 4,4 gehanteerd. Over het algemeen vallen de kosten van een hogere isolatiewaarde relatief gezien mee, maar is dit niet altijd eenvoudig te implementeren in een bestaand huis. Veel mensen kiezen daarom eerst voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en tijdens een latere verbouwing pas voor een voorzetwand.

Stap 4: Breng het materiaal juist aan

Als je je keuze eenmaal hebt gemaakt, is het natuurlijk enorm belangrijk dat je het isolatiemateriaal op de juiste manier weet te bevestigen. Zonder de juiste bevestiging heeft het isolatiemateriaal ook niet de juiste werking en gooi je eigenlijk geld weg. Zorg ervoor dat het materiaal goed vastgemaakt wordt en ook op elkaar aansluit. Daarmee voorkom je luchtlekken of andere koude plekken, waarmee je alsnog energie zult verliezen. Tegelijkertijd verleng je door een goede installatie de levensduur. Je kunt je isolatie zelf aanbrengen als je een beetje handig bent. Ben je dat niet, is een gecertificeerd bedrijf inhuren een verstandige keuze.