Biogas-koe

CO2 uitstoot verminderen met biogas en andere manieren

Als men het heeft over CO2 uitstoot verminderen dan wordt er vaak gekeken naar het bedrijfsleven. Maar er zijn toch ook veel manieren om in ons eigen leven CO2 uitstoot te verminderen en zodoende je steentje te kunnen bijdragen. Een optie om CO2 uitstoot te minderen is met biogas, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden. Een aantal manieren uitgelicht.

Minderen met vlees eten

Vlees op je avond bord is verantwoordelijk voor acht procent van de totale CO2 uitstoot. Een hele eenvoudige manier om CO2 uitstoot te verminderen is dan ook om minder vlees te eten. Het is zelfs beter om helemaal geen vlees meer te eten en vegetariër te worden. Bijkomend is dat plantaardig eten een stuk gezonder is dan vlees eten. 

Geen eten verspillen

Verspillen van eten is natuurlijk enorm zonde. Je bereidt geen eten om het vervolgens weg te gooien. Daarnaast is het zonde van de CO2 uitstoot welke nodig was om te produceren en te verplaatsen naar jouw huis. Kijk daarom altijd in huis wat je hebt voordat je boodschappen gaat doen. Gooi de restjes van je eten niet weg, maar bewaar het in de vriezer of koelkast. Controleer vaak de houdbaarheid van je producten in de kast en koelkast. En zorg dat brood niet bederft door het in de vriezer te doen. Zo gaat het extra lang mee.

Je manier van vervoer aanpassen

De mobiliteit is sinds 2017 de grootste bron van CO2 uitstoot. De reden is dat elektriciteit op steeds meer duurzame manieren wordt gewonnen, bijvoorbeeld door zonnepanelen. En dit terwijl het consumeren van energie alleen maar meer toeneemt. De auto en het vliegtuig stoten per kilometer het meeste uit. De fiets of lopen zijn het meest duurzaamst. Wil je je CO2 footprint verlagen dan moet je kritisch kijken naar je dagelijkse verplaatsing. Moet je kleine afstanden afleggen gebruik dan de fiets. Met langere stukken kun je het beste de trein gebruiken. Moet je de auto gebruiken, dan is het beste om dat elektrisch te doen. Bovendien brengt elektrisch rijden vele zakelijke voordelen mee. 

Koop je producten lokaal

De manier waarop iets geproduceerd wordt en wat je precies koopt is belangrijker dan waar je het precies koopt. Komt iets vanuit Spanje naar Nederland dan is het beter voor het milieu dat je het product uit een lokaal gebied koopt. Je voorkomt hiermee de CO2 uitstoot van het vervoer. Dit geldt met name bij voedsel dat vaak onderweg gekoeld moet worden en ook verpakt moet worden om het houdbaar te houden.